Kde využít individuální plavecký kurz

| | 0 Comments


Když se vám věnuje na profesionální úrovni trenér plavání v Praze, měli byste také mít jasno v tom, kde své schopnosti využít.

Vodácká výprava – jedete na vodu a budete splouvat Vltavu nebo Sázavu, anebo se dokonce chcete vypravit na divočejší toky, jako je například Dunajec? Pak se tu bez dobré schopnosti plavat v náročných podmínkách neobejdete. Vodáci splouvající divoké řeky na raftech mají na sobě záchranné vesty, ale to neznamená, že vesta je v takovém případě stoprocentní jistota. Umět plavat tu prostě musíte.

plavba na paddleboardu

Plavání na přehradě – že jsou přehrady hluboké, ví snad každý, výjimkou je pouze nádrž Nové Mlýny, kde je velmi mělko, ale i tam se snadno můžete utopit, pokud se s vámi převrátí kánoe a vy neumíte plavat. Plavání na přehradách je lákavé i v tom smyslu, že se někteří odvážlivci pustí do plavání na druhý břeh, vzdálený i několik kilometrů, například na Lipně.

přehrada Lipno

Koupaliště – neplavci si na koupališti příliš neužijí, protože tu nebývá příliš mnoho prostoru s mělkou vodou, spíše počítejte s větší hloubkou, kde se bez plavání neobejdete. Týká se to krytých bazénů i venkovních koupališť pod širým nebem.

Moře – koupání v moři má svá úskalí, jde zejména o příliv a odliv, mořské proudy a vlnobití, které dokáže potrápit i zdatného plavce. Zrádné mohou být i pobřežní vlny, na nichž se prohání surfaři, proto by každý z nich měl umět výborně plavat a být schopen doplavat ke břehu se záchrannou vestou i bez ní. Umět dobře plavat je podmínkou i pro provozování potápění, a to jak v moři, tak i ve sladkých vodách.

Povodně – toto je bohužel realita současné doby, a pokud vás povodně zastihnou například na dovolené, kde se rozvodní potok nebo říčka a vy se dostanete do míst, kde je hloubka, znalost plavání se vám tu bude určitě hodit. Ne vždy je totiž nablízku někdo s kruhem či záchrannou vestou.